2013.02.28.
10:46

Írta: konyvesviktor

Csillogjon az a kampány!?

Sok vezető álma, hogy a reklámja óriásplakáton, vagy adj’isten televízióban jelenjen meg, tömegek tízezrei ismerjék meg a cég nevét és tevékenységét. De mi van akkor, ha nem tömegek tízezrei jelentik a piacunkat, hanem csupán ötszáz ember? Nekik is lehet csillogó kampányt tervezni, de lehet, hogy a csillogást csak mi fogjuk élvezni.

A B2B marketing legtöbbször láthatatlan

Gondolja végig, milyen KKV marketing akciókkal találkozott az utóbbi időkben! Hány volt közülük B2B tevékenységet végző cég? Kevés, ugye?

A B2B vállalkozások természetüknél fogva keveset jelennek meg tömegmédiumokban, kültéri reklámokon, de még az interneten is alig találkozni velük. Ennek legfőbb oka az, hogy a B2B cégek célcsoportja annyira speciális, hogy mi is csak azokkal a kampányokkal találkozunk legtöbbször, amelyek nekünk szóló üzenettel támadnak. Nem véletlen tehát, hogy olyan kevés esettanulmány és követendő pozitív példa jelenik meg a szaksajtóban B2B marketing területekről, hiszen az a kisvállalkozó, aki sikeres kampányt tervezett, féltve őrzi a titkos recept összetevőit. Az sem véletlen, hogy az évek óta zajló szakmai versenyek B2B kategóriájában alig találunk nevezést, sőt, tavaly volt olyan verseny, ahol nem osztottak díjat ebben a kategóriában.

Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek jól átgondolt, kreatív megoldások a B2B szektorban, pont ellenkezőleg, a jó megoldások láthatatlanok. Sőt, kifejezetten fontos, hogy a direkt marketing üzenetünk is izgalmas, megkapó, figyelemfelkeltő legyen a célcsoportunk számára.

Ettől függetlenül szeretnénk felkutatni és bemutatni a jövőben néhány igazán kreatív vagy éppen nagyon pontosan átgondolt és sikeres B2B kampányt. Ezért arra bíztatjuk Önt is, kedves olvasó, hogy ha van olyan kampánya, amelyet szívesen bemutatna szélesebb rétegeknek is, esetleg megvitatná másokkal az ötletet, vagy az eredményeket, írjon nekünk!

Tegyük láthatóvá a hazai B2B marketinget!

Szólj hozzá!

Címkék: kampány közösség

2013.01.25.
10:28

Írta: konyvesviktor

Minden működő KKV marketing stratégia alapja - 3. rész

A KKV marketing stratégia

Nagy titkot nem fogok elárulni ebben a posztban. A marketing stratégiáról egyesek könyveket írnak, vagy előadásokat tartanak, az ő munkájukhoz alig fogok tudni bármit is hozzátenni.
Van viszont egy részlet, amelyet nem elég hangsúlyozni, nem lehet elégszer leírni, elmondani, előadni:

Szólj hozzá!

Címkék: stratégia alapok

2012.12.12.
14:52

Írta: konyvesviktor

Minden működő KKV marketing stratégia alapja - 2. rész

A szolgáltatások három pillére és az USP

Ahogy az előző posztban említettem, nem a klasszikus marketing stratégiai tanácsokkal kezdem a blogot. Tehát aki hiányolja a tervezési fázis lépéseit, a pozicionálást, szegmentálást, célcsoportalkotást, és a többi alapműveletet, azoknak ígérem, ezekről is lesz szó a jövőben. Első lépésként azonban azokat a tényezőket vizsgálom, amelyeken a leginkább érdemes és lehet javítani egy már működő vállalkozásban, illetve annak kommunikációjában. Ide tartozik ez a mumus is, a termékünk tulajdonságai, vagyis azok az előnyök, ami miatt a vevőink megvásárolják a portékát.

Termékünk, szolgáltatásunk a következő típusú tulajdonságokkal rendelkezik: 
-általános terméktulajdonságok (minőség, gyorsaság, méret, ár, stb.)
-termék- és piacspecifikus tulajdonságok (a fülhallgató hangereje, az autó fogyasztása, a sör íze)
-hozzáadott érték (Dr. Dre által tervezett fülhallgató, családbarát autó, belga sör) 

Szólj hozzá!

Címkék: szolgáltatás garancia alapok minőség ár hozzáadott érték terméktulajdonság USP

2012.12.03.
12:42

Írta: konyvesviktor

Minden működő KKV marketing stratégia alapja - 1. rész

A következő bejegyzések nem csupán a B2B vállalkozásokra érvényesek, hanem minden kis- és középvállalkozás vezetőjéhez szólnak, mégis a business-to-business szervezetek szemüvegén keresztül vizsgálom a kérdéseket.
Fontosnak tartom összegezni, mik azok a tényezők, amelyek működőképessé tesznek egy vállalkozást, illetve megfelelő alapot adnak a jó marketingnek. Ezek még nem marketing stratégiai tanácsok, hanem inkább vállalatirányítási kérdések, ugyanis minden sikeres marketing stratégia alapja a hibátlanul, hatékonyan és tudatosan működő szervezet. Tekintheti az olvasó a következő sorokat vezetői coach tanácsoknak is, de kifejezetten a marketing irányába mutatóan.

Három részre tagoltam a bevezető gondolatokat, a könnyebb fogyaszthatóság kedvéért:

1. A marketing csapat, avagy mit ér a marketing vezető és értékesítő nélkül
2. A termék három pillére, avagy mindig csak kettőt válasszon a háromból
3. A marketing stratégia, avagy hogyan ne vesszen el a részletekben1. A marketing csapat = ügyvezető + marketinges + értékesítő

A következőkben néhány példán keresztül bemutatom a lehetséges működési modelleket, azok előnyeit, hátrányait, lehetőségeit és veszélyeit (kvázi SWOT-analízis). Mivel minden vállalkozás más, ezért az itt bemutatott modellek nem húzhatóak rá egyetlen cégre sem, de könnyen besorolhatóvá teszi a vállalkozásokat, így a bejegyzésekben könnyebben tudok hivatkozni valamely típusú vállalkozásra. 

Szólj hozzá!

Címkék: stratégia alapok szervezet egyéni vállalkozó vállalkozás-fejlesztés marketing csapat

2012.11.30.
09:00

Írta: konyvesviktor

A legfontosabb különbségek a B2B és B2C marketing között

Nyitó bejegyzésként a blog tematikáját meghatározó írással kezdem. A posztot hivatkozási alapnak szánom, amelyhez a későbbiekben vissza-visszanyúlhatok, ezért sokak számára evidenciának is tűnhet pár gondolat, nekik azt üzenem: “ismétlés a tudás anyja”.

B2B vs. B2C

A két kifejezés magában foglalja az értékesítések irányát, a vevő és eladó viszonyát: amíg a B2C (Business-to-Customer) vállalkozások magánszemélyeknek, mint végfelhasználóknak értékesítik termékeiket vagy szolgáltatásaikat, addig a B2B (Business-to-business) cégek más vállalkozásoknak kínálnak megoldásokat.

1 komment

Címkék: stratégia alapok összehasonlítás B2C

süti beállítások módosítása